Yara van der Velde

Yara van der Velden (1989) focust zich met haar onderzoekende houding volledig op het onderwerp. Ze wil er alles van weten en vertelt met haar camera een onbekend verhaal. Ze zoomt in op het Iand, op de bewoners en ontdekt  zo de verborgen schatten. Reizen in een ver buitenland is niet echt nodig, het Limburgse heuvelland of het Drentse heide landschap bieden genoeg stof voor haar beeldende verhalen. Ze kwam op het idee om de vrucht van de jeneverbes centraal te stellen. Daar begint het verhaal van het ontstaan van de gin en de jenever.

 

DE VERBODEN VRUCHT

De naalden van de Juniperus Communis ritselen zacht als de wind over het Drentse veld waait. De jeneverbes, een forse struik, steekt groen af tegen het kale winterlandschap. De Juniperus Communis is de Latijnse naam voor de jeneverbes. Het is één van de meest voorkomende naaldbomen op het noordelijke halfrond, maar in Nederland sinds 2004 een bedreigde plantensoort. De boom blijft voor velen een mysterie, en voor sommigen zelfs een obsessie. Hoe kunnen we deze pionier voor Nederland behouden? Waar komt de jeneverbes in de zuurkool eigenlijk vandaan? En zouden we ooit nog een échte Nederlandse jenever drinken? Deze vragen brachten Yara van der Velden naar alle uithoeken van Nederland én gaven haar vooral Iiefde mee voor deze boom. Stiekem plukte ze een bes, waar omheen ze deze expositie heeft gebouwd.

 

BIO

Yara van der Velden groeide op in Haarlem en studeerde in 2015 af als documentaire fotograaf aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Tijdens haar studie deed ze twee stages in het buitenland. Na haar terugkeer in Nederland ging ze aan de slag als

beeldredacteur bij NRC Next. Voor haar afstudeerproject Projections reisde ze met haar camera en een groot groen scherm naar Mongolië om een fotografisch onderzoek te doen naar het Iand en zijn verborgen schatten. Dit geheel door Iand

omgeven gebied met machtige buurlanden staat vooral bekend om zijn prachtige landschappen, nomadische bevolkings- groepen, wilde paarden en eeuwig blauwe luchten. Het feit dat Mongolië nauwelijks drie miljoen inwoners heeft, die Ieven op een verborgen schat van kostbare grondstoffen, houdt het Iand voortdurend in beweging. Hoe wordt de grote economische waarde van de bodemschatten zichtbaar in het dagelijkse Ieven en in het landschap van Mongolië? Wat zijn de dromen en wat is werkelijkheid? En hoe beïnvloedt dit alles ons in het Westen? Deze vragen resulteerden in een boek waar voor ze een nominatie kreeg van het Steenbergen Stipendium. Yara begon in 2016 als beeldredacteur bij De Correspondent dat ze combineert met projecten zoals het fotofestival Schiedams Water.

 

CV

2016 -heden

Fulltime beeldredacteur bij De Correspondent, Amsterdam

2013 – 2015

Freelance beeldredacteur bij NRC Next en NRC Handelsblad,

Amsterdam

2013

Stage bij Alec Soth, Minneapolis, US

2013

Stage bij Olivia Arthur, London, UK

2012

VJ optredens met het Residentieorkest “Le Sacre du Printemps”

 

EXPOSITIES

2015

Installatie voor FAUNA (Rewire Festival), Den Haag

2015

The Print Factory, Melkweg Gallery, Amsterdam

2015

The Print Factory, North Sea Jazz festival

2015

Steenbergen expositie, Nederlands Fotomuseum Rotterdam

Winnaar Stroom Invest Award 2015

Genomineerd voor het Steenbergen Stipendium 2015

Genomineerd voor GOGBOT Young Blood Award

2013 Groepsexpositie LOOK, Den Haag