Wijnanda Deroo

Wijnanda Deroo (1955) maakt beelden die uitnodigen om de relatie tussen architectuur en natuur, tussen geschiedenis en tijd, en tussen plaats en herinnering opnieuw te overwegen.

Iemand heeft zojuist het gebouw verlaten, of staat wellicht op het punt dat gebouw te betreden, zoals ook de beschouwer zich haast in de door de afbeeldingen opgeroepen ruimtes zou kunnen bevinden. Deze ruimte hoeft niet de plaats te zijn waar de foto is genomen, het is eerder zo dat die ruimte samenvalt met hoe onze ervaring van plaats tot stand komt: in onze herinnering en in onze dromen.

Opvallend genoeg, zijn er op deze foto’s geen mensen te zien. Toch kunnen de beelden als portretten worden beschouwd, weliswaar niet van een daadwerkelijke aanwezigheid, maar eerder van de omgeving van de mens. Het zijn foto’s van de sporen die onze aanwezigheid achterlaat in de ruimtes en landschappen waarin we ons bevinden: op doorreis in de lobby van een hotel, een rommelig achtergelaten bureau, of zelfs het licht waarbij we lezen. Van nostalgie is hierbij geen sprake. Het is juist de ongrijpbare gelaagdheid van al deze zeer persoonlijke en intieme omgevingen die Deroo heeft weten vast te leggen.

Opdracht Schiedams Water
Wijnanda Deroo is gefascineerd door de geschiedenis van de drankindustrie in Schiedam. Ze trof overal sporen uit dat verleden aan en vindt het bijzonder om dat alles in een stad geconcentreerd is. De producten, de molens voor het graan, de distilleerderijen, glasfabriek tot aan de cafés waar de drank wordt gedronken.

Bio
Wijnanda Deroo, studeerde af aan de kunstacademie in Arnhem in schilderen, tekenen en fotografie. Na haar studie werd fotografie haar passie. Ze werd geboeid door het werken met een bestaande werkelijkheid en door bijvoorbeeld kadering kon ze zo haar eigen werkelijkheid creëren.
Deroo vertrok in 1988 voor een jaar naar New York, maar deze stad werd haar nieuwe thuis. Amerika was destijds verder met fotografie, niet alleen met documentaire fotografie, maar vooral in de fotografie als kunstvorm. Met de basisprincipes uit de schilderkunst als compositie, beeld en kleur kon ze zich ontwikkelen en werd internationaal bekend met haar foto’s. Wijnanda Deroo woont en werkt in New York.

Exposities:
2014 Places with a Memory, Noord Brabants Museum, ’s Hertogenbosch
2012 Institut Neerlandais, Paris
2004 The New Rijksmuseum, Amsterdam
2002 Foam, Photo Museum, Amsterdam
1990 Forgotten Spaces, The Jewish Museum, New York

Boeken:
2014 Places of Memory, uitgever Noord Brabants Museum/Lecturis
2013 Rijksmuseum, Wijnanda Deroo, uitgever Rijksmuseum en NAI-010
2002 Wijnanda Deroo: Photographs, De Verbeelding Publishing, Amsterdam