Stacii Samidin

Stacii Samidin (1987) is gespecialiseerd in gangs, al spreekt hij Iiever over societies. Als jonge Rotterdammer maakte hij zelf deel uit van zo’n society. Hij gaat met zijn fotografie voorbij de buitenkant van wat goed en slecht is en probeert ook het beeld te vangen van wat er werkelijk speelt.  Zijn open houding heeft hem gebracht in Zuid Amerika en bijvoorbeeld in achterbuurten in Los Angeles en sloppenwijken in Nairobi. Stacii toont beelden van gangleden: mannen met tatoeages, wapens en vechthonden. Het zijn de stereotype poses die deze mannen zelf aannemen. Het imago van wie ze willen zijn. Om contact met ze te krijgen blijft hij en leeft 24 uur per dag met ze. Zo bouwt hij stap voor stap een vertrouwensband op en kan hij foto- agrafen wie ze daadwerkelijk zijn. De intieme momenten met hun kinderen, als ze boodschappen doen of bij hun ouders op bezoek gaan. Het levert krachtige beelden op die voorbij de vooroordelen gaan.

OPDRACHT SCHIEDAM

Voor Schiedams Water richtte Stacii zijn lens op jenever- en gindrinkers en zocht ze op in hun directe leefomgeving. Hij onderzocht of er een verband bestaat tussen het karakter van de persoon en het karakter van de drank die hij of zij drinkt.

BIO

Stacii Samidin groeide op in Rotterdam en studeerde af op fotografie aan de Willem de Kooning Academie in 2014. Dat was geen vanzelfsprekende stap, want als jongere had hij nog nooit gehoord over het fenomeen kunstacademie. Rond zijn 18e leerde hij de fotograaf Kees Spruijt kennen waarbij hij in de leer ging en die zijn talent erkende. Het gaf hem een podium in het Nederlands Fotomuseum waar hij zijn foto’s van Molukse families kon Iaten zien.

Het stimuleerde hem zodanig dat hij besloot naar de kunstacademie te gaan en maakte van zijn situatie als probleemjongere kunst. Hij benutte zijn studietijd volledig en reisde naar societies in Europa, Zuid-Amerika, de Verenigde Staten, Afrika en Azië. Behalve zijn vrije werk als documentaire fotograaf werkt Stacii ook regelmatig aan commerciële opdrachten en geeft hij presentaties over zijn levenswerk.

EXPOSITIES

2017 Rotterdam Photo Festival, Societies (Centrum Beeldende Kunst), Rotterdam

2017 Kunstlinie Almere Flevoland, House of Arts, Societies, Almere

2016 Winnaar Kracht van Rotterdam, Museumpark, Rotterdam

2016 Route du Nord, Noordsingel gevangenis, Societies, Rotterdam

2015 Societies, Wuhan, China

2011 Molukkers in Nederland, Angry, Nederlands Fotomuseum, Rotterdam

BOEK

2016 Societies 2016, Stacii Samidin work 2011-2016