Lou Muuse

Lou Muuse (1992) werkt veelal met onderwerpen die direct gerelateerd zijn aan de actualiteit en aan sociaal-maatschappelijk kwesties. Ze onderzoekt hierin systemen, structuren, verbanden tot en met de normen en waarden in onze maatschappij.
Met haar camera verzamelt ze zoveel mogelijk informatie rondom het onderwerp, om deze vervolgens te kunnen herstructuren. Ze benadert haar onderwerpen met een visueel antropologische insteek en kan hierdoor verbanden leggen en het onderwerp inzichtelijk maken.
Haar projecten hebben vaak een educatieve insteek waarbij het beeldend en toegankelijk maken van het onderwerp bovenaan staat. Door zoveel mogelijk context rondom het onderwerp te geven, probeert ze het publiek in het verhaal te begeleiden. Dit doet ze door het toevoegen van illustraties en het gebruik van mappingstructuren.
Haar doel is om het publiek basiskennis mee te geven. Door verkeerde informatie creëren mensen namelijk onjuiste vooroordelen, terwijl goede kennis juist begrip creëert.

 

Opdracht Schiedam
Voor Schiedams Water onderzocht Lou de Schiedamse drankindustrie. Hoe zijn bedrijven in Schiedam met elkaar verweven en wat zijn de verschillen tussen de bedrijven. Wat maken de distilleerderijen voor dranken en onder welke namen? Hoe creëren ze de dranken? Is er verschil tussen de ambachtelijke maakindustrie en het grootschalige meer geautomatiseerde industriële proces en wat zijn de verbanden? Hoe zit het transport en de distributie in elkaar en van welke verkoopkanalen maken de distillateurs gebruik voor de drank bij de consument terechtkomt?
Naast het fotograferen en werven van informatie werkte ze nauw samen met Marrit van Nattum, die illustraties maakt om het proces helder weer te geven. Marrit is gefascineerd door kleurcombinaties, interieurs en composities. Het dagelijks leven is een rode draad in haar werk.

 

Bio
Lou Muuse is geboren in Haarlem en verhuisde in 2010 naar Rotterdam waar zij Fotografie studeerde aan de Willem de Kooning Academie. In 2015 studeerde zij hier af met een interactieve website, www.retourafzender.eu. Momenteel rondt ze haar Master of Photography af die ze volgt aan het St Joost in Breda. Ze werkt er aan een project waarin kinderen kennis kunnen maken met de islam en maakt gebruik van multimediale projecten, interactiviteit en virtual reality.

 

Exposities
2017 Rotterdam Photo Festival, Lof der Zotheid – Vers Beton, Rotterdam
2016 OBA library, Retour Afzender, Amsterdam
2015 Nederlands Fotomuseum, Steenbergen Stipendium, Retour Afzender, Rotterdam, Nederland, Publieksprijswinnaar
2015 The Best Researchproject of the WdKA
2015 Nomination Drempelprijs Social Practice

 

Boek
Retour Afzender, 2016, tweetalig.
Een visuele uiteenzetting van de opvanglocaties rondom de Nederlandse asielprocedure.