Hans Pattist

Foto uit Gemeente Archief Schiedam

Rond 1970 kwam het idee bij mij op als fotograaf door het leven te gaan. In 1972 werd ik officieel zelfstandig en begon een lange zwerftocht door de wereld van de fotografie.
Bij de invulling van het opdrachtwerk heb ik zoveel mogelijk de vrijheid gezocht om mijn gevoel en manier van kijken aan de foto’s mee te kunnen geven.
Het moest ergens over gáán, over vorm, inhoud, over hem en zijn kijk op mensen en dingen en niet in de laatste plaats, over fotografie!
Bij het ontstaan van ieder beeld was dit de intuïtief gehanteerde ‘checklist’. Zo ontstond een herkenbare eigen stijl en benadering van onderwerpen. Zoals ikj graag werk: rustig, afwachtend, beschouwend en met eindeloos geduld. Het onderwerp heeft altijd meer kanten en die wilde ik laten zien. Verhalen vertellen in mijn foto’s, dat is wat ik het liefste doe.
Ik heb mij ontwikkeld als een echte “allrounder” met de onderwerpen: fotojournalistiek, muziek, theater, publiciteit, reportage, industrie, landschap, architectuur
en stedenbouw, beeldende kunst, musea, reproductie en documentatie.
Na 40 jaar werken als zelfstandig fotograaf ben ik mijn archief gaan ordenen met als doel daaruit thema’s te kunnen lichten voor exposities of fotoboeken. Zo heb ik in 2014 gedurende ruim 5 maanden de Korenbeurs mogen vullen met het thema ‘Ik hou van Schiedam’. Foto’s rond 1980 gemaakt voor dagblad Het Vrije Volk.

Opdracht Schiedam
Ik heb research gedaan naar historisch fotomateriaal in diverse archieven en heb een selectie gemaakt uit vele honderden beelden. De foto’s gaan o.a. over het productieproces tussen 1900 tot 1950 bij verschillende distilleerderijen, het dagelijks leven van een distilleerdersfamilie afkomstig uit een fotoalbum, diverse ambachten en fraaie groepsfoto’s van ambachtslieden.

Exposities:
1976 Lantaren/Venster Rotterdam, theaterfotografie, solo
1981 Galerie Bender Rotterdam, fotojournalistiek, solo
2013 Fotofestival Schiedam, Havenkerk, fotojournalistiek
2014 Korenbeurs Schiedam, ‘Ik hou van Schiedam’, solo
2014 Fotofestival Schiedam, sprekende dichters.