Activiteiten

VOLG AL HET NIEUWS OP ONZE FACEBOOK EN INSTAGRAM PAGINA’S

Het Cultureel Forum Schiedam organiseert onder de titel ‘Schiedams Water’ een fotofestival waarbij de sterke band tussen Schiedam en de drankindustrie centraal staat.
De jeneverindustrie was gezichtsbepalend voor Schiedam en is dat nog steeds. De wereldwijde export van honderden miljoenen liters jenever, whisky en gins in de 18e en 19e eeuw maakte de stad Schiedam rijk. Monumentale herenhuizen, pakhuizen, distilleerderijen en de hoogste molens ter wereld verrezen langs de grachten. De eeuwenoude historische binnenstad onder de rook van Rotterdam telt honderden monumenten.

Speuren naar talent
Drie jonge veelbelovende Nederlandse fotografen, Lou Muuse, Stacii Samidin en Yara van der Velden hebben de uitdaging aangenomen om naar eigen inzicht een fotografische verhaal te maken over de drankindustrie. Ze kozen voor verschillende invalshoeken. Daarnaast heeft het Cultureel Forum Schiedam een opdracht verleend aan een (internationaal) bekende fotograaf. Dat werd de Nederlandse-Amerikaanse fotografe Wijnanda Deroo.
De distilleerders hadden aan het einde van de 19e eeuw en in de 20ste eeuw de fotografie ontdekt als een interessant medium. Voor het festival aanleiding om een fotograaf met een geoefend oog, Hans Pattist, aan te trekken om in de archieven te speuren naar interessant historisch beeldmateriaal. De diverse aanpak met nieuw en oud materiaal levert een staalkaart op met bijzondere beelden.

Locaties
De fotoverhalen hebben een eigen uitstraling en er is gezocht naar locaties die het best aansluiten bij het werk van de makers en tevens iets van de rijkdom van de stad onthullen. De locaties variëren van de serene muren van een statig herenhuis, de eeuwenoude bakstenen muren van een distilleerderij tot en met de wit gestucte wanden van het museum. De Lange Haven, een gracht met monumentale panden, vormt het decor voor de buitententoonstelling met historische foto’s. Het historisch beeldmateriaal is zo rijk dat in de voormalige bioscoop Monopole diverse monitoren draaien waarop de meest interessante beelden te zien vanaf het begin van de vorige eeuw.